
In Cartaventura Vinland reis je met de vikingen in de voetsporen van Erik de Rode. Met een stapel kaarten volg je een verhalend avontuur dat 5 verschillende ontknopingen heeft. Om het spel te spelen hoef je van te voren geen spelregels te lezen, je pakt de bovenste kaart en volgt de instructies op en legt eventuele aangegeven kaarten op tafel. Het is belangrijk dat je de kaarten niet omdraait, tenzij dat op de kaart staat. Tijdens het spel krijg je onder andere delen van een kaart die je weer verder kunt ontdekken of een voorwerpkaart met een item dat je kan helpen tijdens je avontuur. In deze versie van Cartaventura kun je de gunsten van drie Noorse goden krijgen: Tyr, Loki en Thrud. Gebruik deze in situaties waarin je waarheid, sluwheid of kracht nodig hebt. Daarnaast zit er een klein boekje bij met historische achtergrondinformatie, waarbij je een aantal termen en plaatsen van de vikingtijd leert kennen.

Eindoordeel
Op Spiel had ik Cartaventura al heel even gezien (in het Frans) en op basis van de cover was ik nieuwsgierig naar hoe dit spel zou spelen. Het is een verhalend avontuur en heeft wat weg van Kinderen van Wyrmwoods (maar dan zonder puzzels) of Mortum, een spel dat ik op Spiel probeerde. Je zou het eigenlijk kunnen zien als een interactief verhaal met kaarten in plaats van een boek. Bij Cartaventura heb ik dezelfde opmerking als bij Mortum, het is leuker om zo’n spel als dit te spelen met maximaal twee spelers of solo. Je beslist namelijk samen wat het karakter gaat doen en je bent vooral de kaarten aan het lezen.
In het spel moet je soms best lastige keuzes maken en dat heeft invloed op de rest van het avontuur. Ik had af en toe wel het idee dat ik bepaalde kant op werd gestuurd door het spel en daardoor leken de keuzes wat minder vrij te zijn. Maar dat kan ook liggen aan de historische achtergrond van het verhaal. Aangezien het avontuur verschillende eindes heeft, ben ik nog wel benieuwd wat er gebeurt als je andere keuzes maakt.
Het is een luchtig spel dat makkelijk te leren is (geen spelregels nodig!) en het artwork ziet er fantastisch uit. Ik vind het een voordeel dat je het spel nog een keer kunt spelen, al is de herspeelbaarheid beperkt. Ik ben ook wel benieuwd naar een ander spel uit de serie (bijvoorbeeld Lhasa). Zeker als je van (historische) verhalen houdt, is dit spel een aanrader!
IN HET KORT
- Soort spel: Storytelling
- Aantal spelers: 1-6 (beste: 1-2)
- Speeltijd: 60 minuten
- Uitgever: Geronimo / BLAM!
- Leeftijd: Vanaf 10 jaar