
In de eerste maand van het jaar heb ik weer een hoop nieuwe spellen gespeeld en er zaten zoveel leuke spellen tussen, dat het lastig kiezen was. In dit overzicht de vier leukste bordspel ontdekkingen van januari 2022.
1. Harry potter: Hogwarts Battle
Recent hebben we alle Harry Potter films nog een keer gekeken en toen kwam het bordspel Harry Potter: Hogwarts Battle op de radar. In dit coöperatieve deckbuilding spel neem je de rol aan van Harry, Hermelien, Ron of Marcel en moet je met toverspreuken, items en bondgenoten je vijanden verslaan terwijl je verschillende locaties beschermt. Het leuke aan dit spel vind ik het legacycomponent, in de doos zitten zeven kleinere doosjes, voor elk jaar één. Daarmee voeg je steeds nieuwe kaarten (en regels) toe aan het spel. Gedurende de jaren wordt het steeds moeilijker, al vonden wij jaar 6 nog steeds best makkelijk. (Jaar 7 moeten we nog doen) Voor de ervaren speler is misschien makkelijk spel, maar door het thema vind ik het wel heel leuk om op tafel te zetten.


2. Atlantis Rising
Atlantis Rising is een soort combinatie van Pandemic en worker placement. In dit coöperatieve spel moet je samen alle inwoners van Atlantis in veiligheid brengen terwijl de woeste goden steeds meer van het eiland laten overspoelen. Je kunt je werkers er op uitsturen om grondstoffen te verzamelen om een soort magische poort te openen naar een veilige plek. De werkers aan de rand van de kust leveren meer grondstoffen op, maar hebben meer kans om overstroomd te worden (waardoor de actie verloren gaat). Het is echt een race tegen de klok om de poort te openen voordat het hele eiland overstroomt. Ik vond hem erg leuk om te spelen en het artwork ziet er fantastisch uit!
3. Poetry for Neanderthals
Een van de partyspellen die we afgelopen maand speelden was Poetry for Neanderthals en deze sprong er bovenuit. Je moet in teams punten verdienen door je teamgenoten een woord te laten raden binnen een bepaalde tijd. Maar je mag alleen woorden met één lettergreep gebruiken en dat is nog best lastig! Als iemand een woord gebruikt die toch meerdere lettergrepen heeft, dan mag iemand van het andere team hem slaan met een opblaasbare knuppel. Daardoor sta je nog meer onder druk om het goed te doen. Ik vond het hilarisch om te spelen! Het enige nadeel is dat het spel in het Engels is, waardoor sommige woordcombinaties wat lastiger te vertalen zijn.

4. Aeon’s End: The New Age
In januari speelde ik voor het eerst Aeon’s End, een coöperatieve deckbuilder. Ik had hier al veel goede dingen over gehoord en hij viel in de smaak! Het spel zit goed in elkaar en je kan je deck heel strategisch opbouwen. Na twee potjes had ik de eerste doos al besteld, namelijk Aeon’s End: The New Age. Ik heb er voor gekozen om met deze te beginnen, omdat hier het expeditie-element in zit (en ik vond de doos mooier). Je moet steeds nieuwe kaarten toevoegen aan het spel en je ontsluit nieuwe magiërs en monsters door een verhaal door te lopen. Het leuke aan dit spel vind ik dat je elke doos en uitbreiding van Aeon’s End kan kopen en met elkaar kan combineren. Daardoor is de herspeelbaarheid en de variatie heel hoog. Ondertussen staan Aeon’s End: Outcasts en Legacy of Gravehold (moet nog uitkomen) al op mijn wishlist.