
The Big Book of Madness is een uitdagend coöperatief deckbuilding spel waarin de spelers magiestudenten zijn. Ze hebben een groot boek geopend met monsters en je moet samenwerken om het boek weer te sluiten. Tijdens het spel bouw je je eigen deck op met kaarten waardoor je steeds sterker wordt. In deze review vertel ik je meer over het spel.
Speloverzicht
Om dit spel te winnen moet je het monster verslaan op de laatste pagina van The Big Book of Madness zonder zelf gek te worden. Je hebt zes rondes om dit voor elkaar te krijgen. Elke ronde valt een ander monster je aan en die probeert je te vervloeken. Om een monster te verslaan moet je alle vloeken (curses) vernietigen aan het einde van de vijfde fase. Als je succesvol bent krijg je een bonus, maar als je er niet in slaagt om het monster te verslaan, dan zal deze ontsnappen en gebeuren er slechte dingen.

Elke speler heeft een eigen deck met elementen (en soms madness-kaarten). Ook heeft elke speler vier spreuken tot zijn beschikking, die je kunt activeren met element-kaarten. Met deze elementen kun je ook curses vernietigen, betere spreuken leren of betere element-kaarten kopen. Wanneer je een kaart moet trekken of een kaart moet vernietigen en je huidige deck is leeg, dan moet je een madness-kaart toevoegen aan je aflegstapel.

De beurt van een speler bestaat uit vier fasen: de concentratiefase, de monsterfase, de actiefase en de herstelfase. In de concentratiefase mag je je spreuken weer activeren. Daarna is het monster aan de beurt. Tijdens deze fase tikt de klok en krijg je maken met de effecten van een curse. Tijdens de actiefase mag je elementkaarten en spreuken gebruiken om het monster te verslaan. Je mag zoveel doen als je wilt, zo lang je genoeg elementkaarten hebt om in te zetten. Tijdens je beurt kun je ook elementkaarten in je ondersteuningspool leggen, zodat andere spelers deze kaarten tijdens hun beurt kunnen gebruiken. Tot slot is er de herstelfase waarin je zes nieuwe kaarten in je hand neemt. Als je in deze fase zes madness-kaarten in je hand hebt, dan mag je niet meer mee doen met het spel. De andere spelers mogen wel verder.

Eindoordeel
In dit spel moet je goed samenwerken om de monsters te verslaan. In dit spel moet je goed samenwerken om de monsters te verslaan. Met spreuken kun je elkaar helpen, bijvoorbeeld door de ander een extra actie te geven. Daardoor moet je steeds overleggen hoe je je elementkaarten het beste in kunt zetten. Daarnaast kun je elkaar helpen met kaarten in de support pool, daardoor kun je soms een duurdere actie doen of een curse verslaan. Gelukkig geven de pagina’s in het boek aan welke elementen je bij het volgende monster kan verwachten, zodat je alvast wat kaarten klaar kunt leggen in je support pool. Er zitten ook wat dilemma’s in het spel. Soms is het namelijk slimmer om een monster of een curse niet te verslaan, zodat je je deck op kunt bouwen.
Elke magiër heeft een unieke eigenschap en een eigen mix met beginkaarten. Je kunt jezelf specialiseren in een bepaald element. Toch heb je vaak meerdere elementen nodig, dus dit moet je goed balanceren. Hoewel het spel tot 5 spelers kan, zou ik het eerder met 2 of 3 spelers spelen. Je hebt 5 fasen in een beurt en anders mag iedereen maar een keer in een ronde.

De herspeelbaarheid van het spel vind ik vrij hoog. Je kunt steeds nieuwe magiërs spelen en het is erg leuk om een nieuwe tactiek uit te proberen. Daarnaast kun je ook de moeilijkheid van het spel aanpassen. Het allermoeilijkste level hebben wij nog niet gehaald. Wel kan het spel soms wat hetzelfde aanvoelen. Inmiddels hebben we ook de uitbreiding gekocht: The Vth element, waardoor er een vijfde element (dark matter) en angsten (phobias) aan het spel worden toegevoegd. Beide opties maken het spel nog uitdagender om de monsters te verslaan.
Qua vormgeving ziet het spel er heel mooi uit! De monsterkaarten hebben uniek artwork en er zit ook een houten boekje bij op het tijdspad. Het thema’s is tof uitgewerkt en het staat heel mooi op tafel. Dit is een van mijn favoriete coöperatieve spellen en komt regelmatig op tafel.
IN HET KORT
- Soort spel: coöperatief & deckbuilding
- Aantal spelers: 2-5
- Speeltijd: 60-90 minuten
- Uitgever: iello
- Leeftijd: Vanaf 14 jaar