
Een van onze goede voornemens van dit jaar is om onze bordspelcollectie op te ruimen. Elke maand verzamelen we weer een aantal nieuwe spellen en we verwachten dit jaar veel nieuwe Kickstarters waardoor de extra kastruimte steeds kleiner wordt en de spelletjesdozen zich opstapelen naast de kast. Daarom is het tijd om onze collectie eens kritisch door te lopen.
Het is niet altijd makkelijk om bordspellen weg te doen, vooral als je er goede herinneringen aan hebt of als het een van je eerste spellen is. Daarom wil ik graag mijn tips met je delen om je spellencollectie op te ruimen of kastruimte vrij te maken voor nieuwe spellen.
4 stappen om je spellencollectie op te ruimen
1. Bepaal je doel
Voordat je begint is het belangrijk om te bepalen waarom je je spellencollectie wil opruimen en hoe je dat wil bereiken. Voor ons is de reden dat we niet genoeg kastruimte hebben voor nieuwe spellen. Natuurlijk kunnen we er een nieuwe kast bijzetten en is dat probleem opgelost, maar we hebben ook te veel spellen die we niet leuk genoeg vinden om op tafel te zetten. De reden is natuurlijk voor iedereen anders en ook hoe je dit doel wil bereiken kun je zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld een maximum aantal spellen hanteren of alleen de kastruimte gebruiken die je hebt. Zelf gaan we daar iets flexibeler mee om, maar gelukkig paste alle spellen na het opruimen gewoon weer in de kast. Als je weet waarvoor je het doet, zal het opruimen een stuk makkelijker gaan.
2. Haal alles uit de kast
Een van de opruimmethodes die je ook wel eens in tv-programma’s ziet (zoals bij Marie Kondo) is om alle bordspellen uit de kasten te halen en op een grote stapel te leggen. Hierdoor krijg je een goed overzicht van alle spellen die je hebt. Soms liggen er bordspellen in kastjes verstopt of bovenop een kast en vergeet je al snel dat je die ook nog hebt.
3. Ga door je collectie heen
Wanneer je alle spellen uit de kast hebt gehaald, is het tijd om voor elk bordspel te bepalen of je deze wil houden, opruimen of nog moet spelen.
Het makkelijkst is om te beginnen met de spellen die je nog ongespeeld zijn. Heb je een spel al heel lang in de kast staan, maar nog nooit gespeeld? En zie je het jezelf ook niet spelen in de komende tijd, dan kun je er voor kiezen om dat spel weg te doen. Er zijn een heleboel grote zware bordspellen die geweldig zijn om te spelen, maar ze vragen om veel tijd en toewijding. Er staan nog een paar van dit soort spellen in onze kast. De afgelopen maanden zijn we juist actief met de ongespeelde spellen aan de slag gegaan en het doel is om elk spel op z’n minst een keer gespeeld te hebben om te kijken of we deze wel of niet houden.
Het eerste spel is meestal het moeilijkst om weg te doen en daarna gaat het meestal wat meer vanzelf. Wanneer je voor een spel moet kiezen of je hem wil houden of weg doet, dan kun je jezelf een aantal vragen stellen:
- Vind je het spel leuk? (Does it spark joy?) Dit is eigenlijk de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vond je het spel überhaupt leuk om te doen? Soms zitten er spellen in je collectie die je eigenlijk niet leuk (meer) vindt, maar er bijvoorbeeld wel sentimentele waarde aanhecht. Zo was Mysterium een van de eerste bordspellen die ik kocht, maar ik ben er ondertussen achter gekomen dat ik hem helemaal niet zo leuk vind om te spelen. En er zat nog meer sentimentele waarde aan omdat ik de uitbreiding als cadeau gekregen had van mijn vriend. Daarom was het een moeilijke keus, maar ik zie mezelf dit spel niet snel uit kast pakken en deze staat dus op de stapel om weg te doen. Soms kan het ook voorkomen dat je uit een spel bent gegroeid. Over verloop van tijd kunnen je voorkeuren voor spellen veranderen. Dan kan het ook tijd zijn om er afscheid van te nemen.
- Ga je dit spel nog een keer spelen? Als je een spel in je kast hebt staan die je wel leuk vind, maar al heel lang niet meer op tafel gezet hebt en je verwacht ook niet dat je hem dit jaar op tafel krijgt, dan is het waarschijnlijk tijd om het spel weg te doen. Zo vonden we Tiny Acrobats een prima spel, maar is het niet het soort spel waar onze voorkeur naar uit gaat. Deze zal dus niet nog een keer op tafel komen. Er zijn natuurlijk een aantal uitzonderingen, zoals voor ons grote campaignspellen (Folklore, Gloomhaven) die we met veel plezier gespeeld hebben en party games of social deduction games. Voor de pandemie kwamen we regelmatig samen met grotere groepen om bordspellen te spelen en ik verwacht dat deze tijd wel weer terugkomt. Een spel zoals Escape Tales, Cartaventura of andere detectivespellen kun je maar een keer spelen, dus het is ook logisch om daar afscheid van te nemen.
- Heb je al een spel dat hier op lijkt? Na verloop van tijd kan je collectie groeien en heb je misschien meerdere spellen die op elkaar lijken. Ik had bijvoorbeeld twee versies van Clever en ik heb besloten er eentje te houden. Ook hebben we net Nemesis Lockdown binnen gekregen en hebben we ook het spel Nemesis al. Het is nu nog iets te vroeg om te beslissen welke van de twee we willen houden, maar dit is zeker een keuze die we nog gaan maken.
De spellen die je niet wil houden, kun je apart zetten en je kunt er eventueel nog een week tegenaan kijken. Mocht je dan spijt krijgen van één van de spellen, dan kun je hem weer terug in de kast zetten. Onze ervaring is dat de spellen die we apart zetten ook allemaal weg doen. De drempel is dan toch een stuk lager.
4. Vind een nieuw huis voor je bordspellen
Toen we vorig jaar voor het eerst onze spellencollectie opruimden werd het ineens een stuk makkelijker toen we bedachten dat we er iemand anders blij mee kunnen maken. En om die reden geven we soms een spel weg aan familie of vrienden. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je bordspellen te doneren of te verkopen.
Meestal sturen we eerst onze vrienden een appje met de foto’s van de spellen die weg doen en geven hen de eerste keuze. Daarna kun je de bordspellen verkopen via Facebook, er zijn veel verkoopgroepen of via Marktplaats. En een optie is om ze via een lokale bordspellenwinkel te verkopen.
5. Geniet van je bordspelcollectie
Na het opruimen heb je een collectie waar je echt blij van wordt, met spellen die je ook echt speelt. Om je collectie zo te houden, is goed om bij nieuwe spellen goed te overwegen of je deze wil toevoegen aan je collectie. Wij vinden bijvoorbeeld campaign spellen waar je veel tijd in moet stoppen erg leuk, maar we kopen niet alles omdat we weten dat we daar de tijd niet voor hebben. Of je nu de voorkeur hebt voor een kleine collectie of om veel spellen te verzamelen, de keuze is aan jou. Het draait er uiteindelijk om dat jij er blij van wordt.